ZUPA DETOX

W zimowe dni zupa jest najlepszą opcją na posiłek. Jest pożywna, lekkostrawna i rozgrzewająca. A co jeśli zupa pomoże nam oczyścić się z toksyn?! To genialny pomysł! Inspirowana blogiem http://www.theglowingfridge.com postanowiłam przyrządzić zupę detoks. Polecam wszystkim! Jest bardzo ciekawa w smaku, nieziemsko pachnie i oczyszcza organizm z toksyn i złogów! :)

http://www.theglowingfridge.com


Składniki na zupę detoks:
  1. 1/4 szklanki wody (lub bulion warzywny)
  2. 1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w kostkę
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  5. 3 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
  6. 1 mały brokuł
  7. 1 szklanka posiekanych pomidorów
  8. 1 łyżka świeżego imbiru
  9. 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  10. 1/4 łyżeczki cynamonu
  11. 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  12. drobnoziarnista sól morska i czarny pieprz do smaku
  13. 6 szklanek wody (lub 4 szklanki bulionu warzyw + 2 szklanki wody)
  14. 2 szklanki porwanego na drobne części jarmużu
  15. 1 filiżanka poszatkowanej fioletowej kapusty
  16. sok z połówki cytryny
Wykonanie:
Cebulę i czosnek podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać seler, marchew, brokuły, pomidory i imbir. Dodać przyprawy i smażyć około 3 minut. Warzywa zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10-15 minut. Na koniec dodać jarmuż i kapustę, cytrynę do smaku.

Taka zupa może stać maksymalnie 3 dni w lodówce.

0 komentarze:

Prześlij komentarz