W zimowe dni zupa jest najlepszą opcją na posiłek. Jest pożywna, lekkostrawna i rozgrzewająca. A co jeśli zupa pomoże nam oczyścić się z toksyn?! To genialny pomysł! Inspirowana blogiem http://www.theglowingfridge.com postanowiłam przyrządzić zupę detoks. Polecam wszystkim! Jest bardzo ciekawa w smaku, nieziemsko pachnie i oczyszcza organizm z toksyn i złogów! :)
http://www.theglowingfridge.com |
Składniki na zupę detoks:
- 1/4 szklanki wody (lub bulion warzywny)
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
- 3 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 mały brokuł
- 1 szklanka posiekanych pomidorów
- 1 łyżka świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
- drobnoziarnista sól morska i czarny pieprz do smaku
- 6 szklanek wody (lub 4 szklanki bulionu warzyw + 2 szklanki wody)
- 2 szklanki porwanego na drobne części jarmużu
- 1 filiżanka poszatkowanej fioletowej kapusty
- sok z połówki cytryny
Wykonanie:
Cebulę i czosnek podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać seler, marchew, brokuły, pomidory i imbir. Dodać przyprawy i smażyć około 3 minut. Warzywa zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10-15 minut. Na koniec dodać jarmuż i kapustę, cytrynę do smaku.
Taka zupa może stać maksymalnie 3 dni w lodówce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz